The Rivals, de eerste 10 jaar

Zanggroep The Rivals is ontstaan uit een klein gelegenheidskoor dat is opgericht in 1963 in de noodkerk van de Hervormde gemeente aan de Notweg in Amsterdam Osdorp. Het doel was om de speciale jeugddiensten in de kerk op te luisteren met een aantal ingestudeerde liederen. Het koor kwam onder leiding te staan van Rob van Dijk. Met een zekere regelmaat werden in het gebouw aan de Notweg liederen ingestudeerd die tijdens de jeugddiensten werden gezongen. Het sloeg aan en wijzelf begonnen er ook steeds meer plezier in te krijgen. We wilden er wel een vast koor van maken en vonden eigenlijk dat het een gospelkoor moest worden. De wekelijkse repetities werden verplaatst naar het gebouw "Vink en Boer"achter de Sloterkerk in Sloten waar een grote groep vrienden onder de naam YMCA-JOE hun onderkomen had. Dat kwam mooi uit want het gospelkoor bestond al voor 95% uit JOE-leden, dus ook weer één grote vriendengroep.

Rob van DijkOnder de enthousiaste leiding van Rob van Dijk werd toen de eerste spiritual "My Lord what a morning" ingestudeerd. Het instuderen ging volgens de zogenaamde "Papegaai-methode" omdat bijna niemand een noot kon lezen. En zo werd de ene na de andere spiritual of gospel ingestudeerd. Toen moest er natuurlijk ook nog een goede naam gevonden worden. De keuze viel op "The Rivals", afkomstig van een van de eerste spirituals "Three, three the Rivals". Al snel werd ons koor ook bij andere jeugddiensten in Amsterdam gevraagd. Dankzij het grote enthousiasme van onze vriendengroep en onze even oude dirigent Rob van Dijk begon het succes, dat de daarop volgende jaren alleen nog maar groter zou worden. Met dit enthousiasme hebben wij ook ons eerste elektronische orgel bij elkaar gezongen. En met dit orgel en het trio van Rob, met Jelle Kikkert op bas en Erik Gräber op drums trokken wij in de weekends van kerk naar kerk en van stad naar stad. Al spoedig werden we ook gevraagd voor radio- en TV-opnames en werden de eerste plaatopnames gemaakt. En wat te denken van een nachtconcert bij Ramses Shaffy in Felix Merites samen met het trio van Louis van Dijk (inderdaad de broer van Rob) en o.a. Liesbeth List.

Rob van DijkIn december 1968 vierden we ons eerste lustrum met een concert in het Concertgebouw met als speciale gasten Milly Scott en Louis van Dijk. De successen zetten zich de jaren daarop voort met o.a. in 1968 een eerste eigen LP met Milly Scott. Verder optredens tijdens speciale gebeurtenissen zoals het vrijheidsconcert met Coretta King (weduwe van Martin Luther King), vier uur "Cabaret voor Vietnam"in Carré, een optreden met de "Les Humphries Singers" tijdens een religieus Woodstock met 20.000 bezoekers. En dan natuurlijk onze medewerking aan meerdere televisieshows van Jenny Arean en Gerard Cox met daarin wereldberoemde gasten. Of samen met Frits Lambrechts bij "Één van de acht" van Mies Bouwman. In 1972 werd een tweede LP opgenomen met songs van Lennon en Mc. Cartney, Elton John, Simon and Garfunkel, Bob Dylan enz. De arrangementen voor deze LP waren voor een groot deel van de toen zeer bekende dirigent/arrangeur Rogier van Otterloo.

Het repertoire bestond inmiddels voor een flink deel uit populaire songs en daarom spraken we toen eigenlijk van zanggroep The Rivals. Onze agenda's stonden in die periode boordevol met optredens en concerten, medewerking aan TV-opnames enz. En er moesten - naast de vaste repetitie in het weekend - ook doordeweeks regelmatig extra repetities ingelast worden. Soms een hele belasting, maar we waren één grote vriendengroep en nog steeds heel enthousiast. In 1974 werd de eerste 10 jaar Rivals groots gevierd met een jubileumconcert waaraan door vele bekende Nederlandse artiesten werd meegewerkt, zoals Rob de Nijs, Rita Hovink en Louis van Dijk.

Nog een paar feiten over die eerste 10 jaar: wij hebben meegewerkt aan 277 kerkdiensten, 13 radio-uitzendingen, 21 televisie-opnames en we hebben per bus zo'n 17.000 km afgelegd naar de diverse optredens.

Sinds de viering van het 10 jarig bestaan zijn er door een aantal enthousiaste zangers en zangeressen van toen 3 reünies georganiseerd die stuk voor stuk een groot succes waren. En natuurlijk werd er dan ook weer gezongen. De laatste reünie was op 19 maart 2005 in een hotel in de Rijp. Op die dag werd er door de leden van toen zelfs een CD opgenomen met 2 nummers n.l. "The Border song" van Elton John en "With a little help from my friends" van de Beatles. Deze nummers waren door de oud Rivals al voor een groot deel thuis ingestudeerd met behulp van een door Rob van Dijk samengestelde oefen CD met pianobegeleiding en de zangpartijen. Op de dag van de reünie werd er nog verder gerepeteerd en 's avonds werd de CD opgenomen. En dat natuurlijk met begeleiding van het trio van toen, aangevuld met nog een aantal extra muzikanten. Al met al een groot succes.Contact: reunie1@therivals.nl
Contact: webmaster
© The Rivals